Pozitia geografica
Sibiul este situat in zona centrala a Romaniei, in partea de sud a Transilvaniei, avand ca si coordonate geografice 45° 47″ latitudine nordica si 24° 05″ longitudine estica.
Orasul este traversat de raul Cibin, aflandu-se in depresiunea cu acelasi nume
Suprafata judetului este de 5422 km.
Aproximativ 30 % din suprafata judetului este acoperita de munti cu varfuri ce depasesc altitudinea de 2.000 m in Muntii Fagarasului (varful Negoiu 2535), Cindrelului si Lotrului (masivele Motru si Steflesti).
Istorie
Sibiul a fost cunoscut si sub numele de Cibiniensis/Cibinium in perioada romana, tocmai de aici provenind atat numele orasului Sibiu cat si cel al raului care traverseaza orasul – Cibin.
Prima mentiune a cetatii a fost facuta in 1191 sub numele Cibinium intr-un document ecleziastic de la Vatican. Prima atestare documentara sub denumirea de Hermannstadt dateaza din anul 1223.
In secolul al XIV-lea, Sibiul a fost un mare centru de comert si timp de mai multe secole a fost cea mai importanta cetate germana din Transilvania. Sibiul a fost declarat oras abia in anul 1366.
Mestesugarii, locuitori ai acestui oras erau organizaţi in bresle. Conform datelor istorice in 1376 in cetate functionau un numar de 19 bresle.
Tot la Sibiu a fost publicata prima prima carte tiparita in limba romana, si anume in anul 1544
Catehismul
In anul 1692, odata cu cresterea influentei austriece, Sibiul a devenit capitala Transilvaniei. In aceasta perioada de inflorire economica a fost construit si Palatul Brukenthal.
In anul 1788 apare la Sibiu primul ziar (in limba germana) din Transilvania, numit Theatral Wochenblatt.
In anul 1872 s-a construit prima linie de cale ferata, iar in anul 1897 Sibiul a fost electrificat. Tot in aceasta perioada Sibiul devine sediul asociatiei ASTRA si in acest fel un oras foarte important al comunitatii si culturii romanesti.
Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial şi mai ales in perioada comunista, populatia saseasca s- a diminuat considerabil prin deportarile ce s-au facut in Siberia si mai tarziu prin emigrarea masiva in Germania.
Aspecte demografice
In anul 2002, Sibiul detinea o populaţie de aproximativ 155.000 locuitori. Dintre aceştia 25% aveau peste 50 de ani, si doar 18% dintre ei au absolvit o instituţie de învăţământ superior.
Din punct de vedere etnic, structura populaţiei se prezinta astfel:
- 95,72%:Români
- 2,02%:Maghiari
- 1,61%:Germani (Saşi)
- 0,65%: alţii